četvrtak, 9. ožujka 2017.

U Srpcu i Donjoj Orahovici poplavljene kuće, aktivirano nekoliko klizišta u TK

 Padavine su tokom protekle noći uzrokovale klizišta u nekoliko općina Tuzlanskog kantona i gradu Tuzla. Rijeka Spreča je nastavila plaviti te je poplavljeno 310 hektara zemljišta.
Vodostaj rijeke Spreče je i u toku noći rastao na području općine Gračanica i jutros u šest sati iznosi 417 centimetara. Poplavljeno je oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

"Najteža situacija je u mjesnoj zajednici Donja Orahovica gdje je u toku noći došlo do plavljenja tri stambena objekta. Iseljene su tri porodice s osam članova. Jedna porodica je iseljena u Društveni dom u Orahovici, a druge dvije porodice se nalaze kod rodbine", rekla glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač za Klix.ba.

U mjesnoj zajednici Donja Lohinja poplavljen je jedan stambeni objekat, a dvije osobe se nalaze na gornjem spratu kuće. Put za Petrovo iz Donje Orahovice je pod vodom i trenutno saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost.

Općinski štab civilne zaštite Doboj lstok jučer je na prvoj vanrednoj sjednici donio Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta i jutros je u blagom porastu. Nema poplavljenih stambenih ni infrastrukturnih objekata.

Spreča se izlila i u Kalesiji te poplavila 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ostali vodotoci su u opadanju. Put prema Gojčinu je zatvoren zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka. Koristi se zaobilazni put preko Prnjavora.

Na području Tuzlanskog kantona aktivirano je šest klizišta i to u naselju Gornje Jaruške (općina Lukavac), Toke-Kerep (općina Gradačac) i Huseinovići (općina Teočak). U gradu Tuzla aktivirala su se klizišta u mjesnoj zajednici Srednja Lipnica gdje je oštećen lokalni put, te u naseljima Kojišno i Mala Solina.

U Banjoj Luci nivo Vrbasa opada.

Rijeka Ukrina i dalje raste na području Dervente gdje je jučer proglašena vanredna odbrana od poplave. Poplavljene su kuće u naseljima Jasenci i Lužani. U naselju Ilići na području općine Srbac poplavljeno je 14 kuća, a u naseljima Gaj i Bajići četiri kuće.

Vodostaji ostalih rijeka su u opadanju ili stagnaciji.





Nema komentara:

Objavi komentar